Banoffee w s艂oiku czyli szybki deser z bananami, ciastkami i kajmakiem

“Lubi臋 je艣膰 je艣膰 je艣膰, lubi臋 je艣膰 banany, banany nany” 馃榾 Je偶eli聽 na my艣l o bananach burczy Ci w brzuchu to przepis dla Ciebie 馃檪 Banoffee w szklankach/s艂oiku/pucharkach 馃崒馃嵁 czyli ob艂臋dny, prosty, angielski deser z banan贸w, masy kajmakowej i ciastek u mnie w wersji “s艂oiczkowej”. Nie nale偶y do najl偶ejszych deser贸w ale zdecydowanie nale偶y do tych najpyszniejszych! Mog艂abym go je艣膰 codziennie… Jak zrobi膰 banoffee? Nie ma nic prostszego!聽

WSKAZ脫WKI:
Je偶eli chcesz aby Tw贸j deser by艂 troch臋 zdrowszy herbatniki mo偶esz zast膮pi膰 ciasteczkami owsianymi bez cukru, a po艂ow臋 艣mietanki zast膮pi膰 skyrem lub g臋stym jogurtem naturalnym (ubi膰 艣mietank臋 i delikatnie wymiesza膰 z jogurtem/skyrem).
Aby doda膰 twista Waszemu deserowi mo偶ecie dorzuci膰 do niego troch臋 podpra偶onych wi贸rek kokosowych na wierzch, sk贸rk臋 z limonki lub kilka listk贸w mi臋ty/melisy.

Sk艂adniki na 5 wypasionych porcji:
1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
200 g herbatnik贸w
200 g 艣mietanki 30-36%
5 banan贸w
10 艂y偶ek mleka
1 szczypta soli

Przygotowanie:
1. Mas臋 kajmakow膮 podgrzewamy z mlekiem i sol膮 na ma艂ym ogniu przez 5 min.
2. 艢mietank臋 ubijamy na sztywno.
3. Banany obieramy i kroimy w plastry.
4. Do 5 szklanek kruszymy po艂ow臋 ciastek, przelewamy po艂ow臋 masy kajmakowej, uk艂adamy po艂ow臋 pokrojonych banan贸w, a na to przek艂adamy po艂ow臋 ubitej 艣mietany.
5. Powtarzamy czynno艣ci.
6. Deser ch艂odzimy przez min. 1h przed podaniem.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z mi艂o艣ci do dobrego jedzenia, podr贸偶y i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajd藕 na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci