Marynowaliście kiedykolwiek rzodkiewki? Mają niebanalny smak, który ciężko jest porównać do jakiegokolwiek innego. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na marynowane rzodkiewki.
WSKAZÓWKI:
Jeżeli nie masz kolendry użyj ziarna gorczycy (ok. 10 sztuk) Do rzodkiewek możesz wrzucić również czosnek – 1 ząbek (przekrojony) na słoik. Marynowane rzodkiewki świetnie sprawdzą się jako przystawka. Możesz dodać je do sałatki, położyć na kanapce lub jeść same. To świetna i zdrowa przekąska.
Składniki na ok. 4 słoiki marynowanych rzodkiewek:
500 g rzodkiewek (waga bez liści, ok. 5 pęczki)
1 litr wody + do pasteryzacji
300 ml octu spirytusowego
1 liść laurowy
5 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
ok. 20 ziarenek kolendry
5 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
1. Rzodkiewki myjemy. Odcinamy liście zostawiając trochę na końcu (kilka cm.). Wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
2. W garnku przez ok. 5 minut gotujemy wodę z octem, liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim, kolendrą, cukrem i solą. Zalewamy wrzątkiem rzodkiewki. Zakręcamy dobrze słoiki i odwracamy pokrywką do dołu.
3. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 2 minuty. Następnie wyciągamy słoiki i studzimy.
4. Gotowe rzodkiewki będą gotowe po ok. 1 tygodniu do jedzenia. Rzodkiewki należy spożyć do 3 miesięcy, później miękną ale nadal jeść je można.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂