Pieczony camembert z figami

Rozpływający się pieczony camembert, lekko pikantny od pieprzu, momentami chrupiący od orzechów, a przede wszystkim z nutą słodkości od fig i miodu… Idealny na romantyczną kolację w jesienny wieczór.

Pieczony camembert to obłęd dla podniebienia. Użyłam do niego miodu lawendowego, który niesamowicie podkręca jego smak!
Miód lawendowy to miód hiszpański. Jest to miód zbierany z lawendy lekarskiej oraz lawendy szerokolistnej. To miód z delikatnym posmakiem lawendy. Warto używać go w okresie wzmożonego stresu – lawenda jest rośliną uspokajającą i odprężająca. I szczerze mówiąc – jedną z moich ulubionych o ile nie ulubioną!
Miód lawendowy to cukry proste, ale również witaminy, olejek eteryczny, flawonidy, luteolina, kemferol, apigenina i izoramnetyna. Poza właściwościami uspokajającymi sprawdzi się również jako wspomagacz leczenia objawów grypy oraz zapalenia płuc i oskrzeli. Jak widzicie – warto go mieć w swoim domu. 

WSKAZÓWKI:
Użyj camembert z dobrym składem.Jeżeli nie przepadasz za lawendą podmień miód lawendowy na np. miód pomarańczowy lub popularny wielokwiatowy. Wybierz jak najbardziej fioletowe figi – będą najsłodsze.Zamiast orzechów włoskich możesz użyć pistacji lub pestek słonecznika (pestki warto najpierw lekko podprażyć na suchej patelni)Czosnek pieczemy aby nadał aromaty serowi jednak jeżeli wiesz, że nie zjesz później samego pieczonego czosnku, ani go nie zużyjesz to pomiń ten składnik. 

Składniki na 2 porcje:
2 sery camembert
4 świeże figi
1 garść orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu lawendowego Huzar
1 główka czosnku 
Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
2. Ser camembert nakrawamy delikatnie w kratkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Orzechy drobno kruszymy i “wbijamy” w ser.
4. Figi myjemy, osuszamy i odkrawamy ogonek. Kroimy na pół. Układamy obok sera.
5. Główkę czosnku kroimy na pół i również układamy obok sera. Pieczemy przez ok. 6 minut.
6. Ostrożnie wyciągamy ser, na wierzchu układamy figi.
7. Całość polewamy miodem i posypujemy świeżym pieprzem.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Wpis powstał we współpracy z marką Huzar.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności