Kopytka z cukinią

Kopytka cukiniowe! Idealny pomysł na „przemycenie” większej ilości warzyw do diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja.

Składniki na 4-5 porcji:
ok. 1kg ziemniaków
2 jajka (lub wcale)
1 cukinia
ok. 3 szkl. mąki pszennej
Sól
Masło do oblania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i solimy. Po 5 minutach odciskamy wodę – najwięcej jak się da.
3. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli.
4. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
5. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami).
6. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie).
7. Kopytka podajemy polane masłem, masłem z cebulką i skwarkami lub jak ja z masłem i parmezanem – trochę Polski, trochę Włoch 😊

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności