Przepyszne, proste , pełnoziarniste ciasto kruche z masą serową, owocami i kruszonką. Cała duża blaszka zniknęła w dosłownie jeden dzień, a nawet pół 🙂 A poza tym wszystkim prezentuje się pięknie, prawda?

Składniki:
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
60 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut.
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu/mascarpone
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy do ich połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 20 minut.
Owoce i kruszonka:
600 g owoców leśnych (porzeczek, malin, borówek, truskawek)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem. Łączymy z ksylitolem/erytrolem/cukrem i skrobią.
5 łyżeczek mąki pełnoziarnistej
4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru
3 łyżeczki masła
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w dłoniach (rozcieramy je).
Owoce przekładamy na podpieczony spód z masą serową. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20-30 minut w 170 stopniach (do momentu aż kruszonka się zarumieni).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂



