Orientalna, pikantna zupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan, która zdecydowanie odpowiada za cały smak tej zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
WSKAZÓWKI:
Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić – i tutaj sprawdza się krem kokosowy Kara, który dodatkowo nadaje zupie kokosową nutę i niesamowitą kremowość. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania to czerwoną pastę curry Kanokwan możecie z powodzeniem zastąpić jej żółtą wersją, która jest nieco ostrzejsza od wersji czerwonej. Zupę najlepiej podawać z makaronem ryżowym 5 lub 7mm, makaronem Udon, makaronem z zielonego groszku lub makaronem ryżowym z zieloną herbatą.
Składniki:
400 g passaty pomidorowej + 2 szkl. wody
150 ml kremu kokosowego Kara
1 opakowanie pasty red Curry Kanokwan
1 czerwona cebula
2 marchewki
3 liście limonki kaffrir House of Asia
1 łyżeczka cukru kokosowego House of Asia
1 łyżka oleju
Do podania: makaro ryżowy 5 lub 7mm, limonka, krem kokosowy Kara, natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej. . Wrzucamy cebulę, dodajemy liście limonki kaffir i marchewkę. Całość podsmażamy przez 3-4 min.
2. Następnie do garnka wyciskamy pastę Red Curry. Całość mieszamy i podsmażamy przez 2 min.
3. Wlewamy krem kokosowy Kara i ponownie mieszamy.
4. Dodajemy cukier kokosowy, passatę pomidorową i wodę. Gotujemy przez 10 min.
5. Gotową zupę podajemy z makaronem, limonką, kremem kokosowym i pietruszką bądź kolendrą.
Wpis powstał we współpracy z DeCare.