Pączki z prażonymi jabłkami to połączenie dwóch tradycyjnych, polskich słodkości – to taka trochę szarlotka zamknięta w pączku! Puszyste drożdżowe ciasto, wspaniałe jabłka, a to wszystko z cynamonową nutą! U mnie dodatkowo polane słonym karmelem i posypane suszonymi jabłkami.
WSKAZÓWKI:
Wybierz polskie jabłka! Polska jest światowym liderem w ich produkcji i eksporcie! Polskie jabłka spełniają najwyższe, rygorystyczne standardy jakości (min. GLOBALGAP, BRC). Są bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, potasu, wapnia, magnezu, a także witamin A i C. Dodatkowo sezon na nie jest przez cały rok – co prawda zbiera się je tylko przez lato i jesień, jednak te owoce mogą być przechowywane (w odpowiedni sposób) bardzo długo i nadal zachowają odpowiedni smak, wygląd i właściwości odżywcze. Pamiętaj aby w domu podczas robienia pączków było bardzo ciepło – ich puszystość właśnie od tego zależy. Nie pomijaj octu! Sprawia on, że pączki wchłaniają mniej tłuszczu i są lżejsze. Jeżeli ograniczasz do minimum tłuszcz w diecie pączki możesz również upiec (ok. 30 minut w 180 stopniach). Nie będą to już pączki, a bułki z jabłkami jednak nadal będą pyszne!
Składniki na ok. 25-30 pączków:
500 g przesianej mąki pszennej
250 ml (1 szkl.) letniego mleka
5 żółtek
100 g cukru
60 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1 kieliszek octu spirytusowego
Szczypta soli
Olej do smażenia
Nadzienie:
5 dużych, polskich jabłek (u mnie Jonagold ale sprawdzi się również np. Szara Reneta)
2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy (niedokładnie, w skórce jest samo zdrowie!) i kroimy w małą kostkę.
2. Na patelni podprażamy jabłka z cukrem/ksylitolem/erytrolem przez ok. 7 min. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy.
3. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szkl. letniego mleka i 1 szkl. mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. nasz rozczyn.
4. Żółtka ucieramy na białą, puszystą masę z cukrem.
5. Masło roztapiamy, mieszamy z olejem.
6. Do dużej miski dodajemy przesianą mąkę. Dodajemy też rozczyn, mleko, utarte żółtka z cukrem, szczyptę soli i ocet. Początkowo mieszamy całość łyżką, a następnie miesimy ręką aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
7. Wlewamy partiami masło z olejem (powinno być letnie). Wciskamy/wgniatamy je w ciasto. Miesimy aż ciasto będzie szkliste, odrywające się od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 h w ciepłe miejsce.
8. Po upływie czasu ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy podsypując mąka na grubość ok. 2,5 cm.
9. Na jednej połowie ciasta odbijamy szklanką koła. Na środek nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek. Przekładamy drugą częścią. Lekko dociskamy po bokach i wykrawamy szklanką koła, lepimy lekko boki jeżeli w którymś miejscu prześwitują jabłka. Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. – 1h (aż podwoi swoją objętość).
10. W garnku rozgrzewamy olej. Ostrożnie wkładamy po kilka pączków (4-5) górą pączka do dołu. Jeżeli mamy to przykrywamy pokrywką garnek. Gdy 1 strona się zarumieni przewracamy pączki np. patyczkiem do szaszłyków. Dosmażamy już bez przykrycia.
11. Gotowe pączki odsączamy na ręczniku papierowym. Idealnie pasuje do nich solony karmel i posypka z suszonych jabłek.
Przepis na słony karmel:
100 g cukru/erytrolu/ksylitolu
6 łyżek śmietanki 30-36 %
Sól gruboziarnista
Przygotowanie:
1. Cukier/erytrol/ksylitol (używając ksylitolu/erytrolu trzeba dodać i tak min. 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50) przesypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, nie ruszając, do momentu aż cukier zacznie brązowieć – musimy uważać żeby nie spalić bo dzieje się to w kilka sekund.
2. Zdejmujemy karmel z ognia i dodajemy śmietankę – będzie bulgotać więc uważamy, mieszamy i odstawiamy na bok na chwilkę do przestygnięcia.
3. Już lekko przestudzony karmel przelewamy na pączki.
CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.