Leczo (spolszczone, bo z cukinią) to jedno z moich ulubionych dań! Proste, lekkie i niesamowicie smaczne. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby.
Składniki na 3 porcje:
200 g piersi z kurczaka (można dać trochę kiełbasy drobiowej)
1 duża cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 cebule
1 puszka pomidorów w puszce
Zioła prowansalskie
Czosnek w proszku
Papryka słodka
Oregano
Bazylia
Sól himalajska
Papryka ostra
Liść lubczyku
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy składniki, dokładnie myjemy mięso oraz warzywa.
2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię podlaną delikatnie wodą lub wysmarowaną olejem roślinnym i przyprawiamy.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka i szklimy na odrobinie oleju.
4. Cukinię kroimy na cztery części wzdłuż. Następnie siekamy w cienkie plastry.Papryki pozbawiamy środka. Kroimy w plasterki, a następnie w kostkę.
5. Do cebuli wrzucamy paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty.Po upływie czasu dorzucamy cukinię.
6. Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą.
7. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.
8. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Staramy się aby nie wlać całej wody z puszki.
9. Leczo zdejmujemy z ognia. Dodajemy usmażonego kurczaka.
Gotowe danie ewentualnie doprawiamy. Podajemy samodzielnie lub z grzankami.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂