Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc!
Składniki:
4 buraki
265 g mąki gryczanej (można użyć innej)
4 jajka
6 łyżkek kakao
70 g oliwy z oliwek
5 łyżek stewii (lub 2/3 szkl. miodu/cukru/ksylitolu)
Kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieramy na średnich oczkach.
2. Wszystkie składniki zmiksować.
3. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babkę lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

