Dietetyczna zupa jaglana | najlepsza! |

Po większej uczcie, urodzinach, chrzcinach czy weselu drugiego dnia staram się jeść bardzo lekko. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, zawiera mało skrobi, dużo białka. Nie uczula, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Zawiera krzem, który poprawia przemianę materii i świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy. Zupa jaglana pomaga mocno rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom, które również zbawiennie wpływają na nasz metabolizm. 

Ta zupka to taka zdrowsza wersja rosołku 🙂

Składniki:
60 g kaszy jaglanej
1/2 dużego selera
5 średnich marchewek
1 korzeń pietruszki
Odrobina oleju (lniany, konopny, kokosowy)
Curry
Kurkuma
Pieprz
Pieprz ziołowy
Sól himalajska lub morska

Przygotowanie:
1. Przygotować wszystkie składniki. Warzywa obrać i umyć.
2. Warzywa zetrzeć na tarce lub w maszynie wielofunkcyjnej. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie 3 razy.
3. Warzywa wrzucić do 2,5/3 litrowego garnka z gotującą się wodą (tak aby jarzyny były przykryte). Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy kasze jaglaną i doprawiamy według uznania przyprawami.
4. Gotujemy kolejne 7 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem aby kasza napęczniała. 
5. Zupę podajemy z kilkoma kroplami oleju, Danie najlepiej smakuje podane na drugi dzień.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności