Krótko mówiąc…najlepsza pizza pełnoziarnista EVER.
Robłam ją z tego przepisu już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna.
Warto spróbować!
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba)
30 g drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
2. Po upływie czasu łączymy resztę mąki z solą i rozczynem i ugniatamy przez ok. 10 min.
3. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto dzielimy na części. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY.
Dodatkowo:
Szynka
Zioła prowansalskie
Koncentrat pomidorowy
4 umyte i pokrojone pieczarki
150 g startej mozzarelli
Kukurydza
Nakładamy koncentrat i resztę składników.
Posypujemy serem i ziołami.
Pieczemy ok. 10 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂