Kruchy spód, ciągnący się karmel, orzechu i czekolaaaada. Wszystko legalne i gotowe w zaledwie kilka minut. Bez cukru, glutenu i nawet da się zrobi to cudo bez laktozy!
Spód:
2 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. orzeszków ziemnych
2 łyżki masła orzechowego
Blendujemy, przekładamy do formy (ja użyłam silikonowej) i wkładamy do zamrażarki.
Karmel:
1 szkl. daktyli
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka odżywki białkowej (opcjonalnie; u mnie o smaku masła orzechowego)
Garść orzechów ziemnych
Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 10min. Odlewamy wodę, blendujemy z masłem orzechowym i odżywką białkową. Wsypujemy garść orzechów ziemnych i przekładamy karmel na spód.
Czekolada:
5 kostek czekolady gorzkiej
1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu
1/3 szkl. mleka
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze słodzidłem i mlekiem. Polewamy karmel. Posypujemy kilkoma orzeszkami. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1h… GOTOWE.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂