Mini pączki serowe ❣️ Delikatne, lekkie i bez wyrzutów sumienia… Bo co to jest taka mała kuleczka 😁 Robię je lekko słodkie by na końcu oprószyć je cukrem pudrem, jednak możecie dodać do masy więcej słodzidła jeżeli nie chcecie tego robić.
Składniki:
500 g sera białego (zmielonego, można użyć chudego, półtłustego lub tłustego)
ok. 450 g mąki (można użyć również orkiszowej)
3 żółtka
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka spirytusu/rumu lub octu
4 łyżki erytrolu/cukru
+ 1 litr oleju do smażenia
1 ziemniak (wyszorowany i pokrojony na frytki)
Przygotowanie:
1. Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny.
2. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt.
3. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto ręką.
4. Ciasto jest dosyć klejące, podsypujemy je mąką. Olej wlewamy do niskiego garnka i go rozgrzewamy.
5. Sprawdzamy ziemniakiem czy jest odpowiednio gorący (po wrzuceniu powinny od razu pojawić się bąbelki). Z ciasta formujemy w rękach obsypanych mąką małe kuleczki.
6. Smażymy z każdej strony przez ok. 1 minutę.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂