Lekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką na weekendowy (i nie tylko) obiad! Jest idealnie kremowy, lekki i bardzo pożywny! Robi się go bardzo szybko i jest pełen warzyw. Z kaszą i ogórkiem tworzą zdrowy obiad.
Składniki:
500 g chudej szynki/kurczaka/indyka
700 g pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy (francuskiej lub sarepskiej)
1 łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego
1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego
2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy w plastry. Do bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną marchewkę. Gotujemy.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy mięso i smażymy aż się zarumieni. Następnie mięso wrzucamy do bulionu.
3. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż płyny odparują. Przekładamy do garnka. Dodajemy wino i musztardę, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 40 min.
4. Dodajemy przecier lub sok pomidorowy.
5. Jogurt mieszamy z mąką. Dodajemy do tego odrobinę bulionu, mieszamy.
6. Przelewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 min, aż zgęstnieje
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂