ROGALICZKI 🥐 Rogaliki bez drożdży? Proszę bardzo! Szybki przepis na pyszne, kruche rogaliki, bez zbędnego kombinowania. Uwaga! Ja dałam dżem, ale wyszedł w trakcie pieczenia 😂 na upartego można dać (jeżeli chcemy użyć takiego 100% owoców) natomiast lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej 🙂
Składniki na rogaliki z ciasta kruchego:
250 g mąki
75 g masła
50 g jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
1 jajko
1 słoik marmolady/dżemu
1 jajko do smarowania
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, jogurtu, jajka i słodzidła zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1h.
2. Po upływie czasu ciasto wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2/3 części, wałkujemy na okrągło.
4. Wykrawamy kawałki jak na pizzę. Nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy kawałek. Zawijamy.
5. Smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂