Tarta z karmelizowan膮 cebul膮. Nawet nie wyobra偶acie sobie jaka jest pyszna! 馃い Koniecznie przy weekendzie j膮 zr贸bcie. Jest naprawd臋 ob艂臋dnie dobra. Dla fan贸w cebuli jak znalaz艂 馃槂
Sk艂adniki:
250 g m膮ki
75 g mas艂a
50 g jogurtu naturalnego
1 jajko
S贸l
4 cebule
4 艂y偶ki oleju
2 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego
2 z膮bki czosnku
Pieprz, li艣cie laurowe, papryka s艂odka
Przygotowanie:
1. Z m膮ki, mas艂a, jogurtu, jajka i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lod贸wki na 1h.
2. Cebul臋 obieramy i kroimy w plastry. Czosnek kroimy na grubsze kawa艂ki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebul臋 i czosnek. Chwil臋 podsma偶amy.
3. Dodajemy papryk臋 s艂odk膮, li艣cie laurowe i s艂odzid艂o. Wlewamy 1/4 kubka wody.
4. Dusimy cebul臋 pod przykryciem przez ok. 10 min. Po up艂ywie czasu ciasto wa艂kujemy, w razie potrzeby podsypujemy m膮k膮.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przek艂adamy do formy, nak艂uwamy widelcem. Pieczemy przez 15 min.
6. Na podpieczony sp贸d przek艂adamy cebul臋. Pieczemy ok. 15-20 min. Posypujemy pieprzem i 艣wie偶膮 pietruszk膮.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪