CINNAMON ROLLS 🧡 z lukrem cytrynowo-cynamonowym to znak, że jesień u mnie już pełną parą! 🧡 W domu pachnie obłędnie – kawą, drożdżami i cynamonem… Mam nadzieję, że i u Ciebie będzie tak pachniało… Musisz tylko zrobić ten przepis i zaparzyć kawę… ☕
Składniki na ok. 17 rollsów:
Ciasto:
500 g mąki pszennej|
30 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka lub napoju roślinnego
2 jajka
1 łyżka cukru
4 łyżki erytrolu/cukru
2 łyżki masła
Nadzienie:
50 g masła
3 łyżki erytrolu/cukru (jeżeli nie robimy lukru to dodajemy 7 łyżek słodzidła zamiast 3)
2 kopiaste łyżeczki cynamonu (jeżeli nie robimy lukru to dodajemy 1 łyżeczkę więcej)
Lukier cytrynowo-cynamonowy:
Sok z 1/2 cytryny
10 płaskich łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu (można pominąć i zrobić klasyczny cytrynowy)
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Składniki na ciasto zagniatamy przez 10 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
2. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Wałkujemy na stolnicy na podłużny, długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąka.
3. Masło na nadzienie rozpuszczamy w rondelku. Mieszamy w misce z cynamonem i słodzidłem. Smarujemy po całym cieście.
4. Zawijamy ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Zlepiamy ciasto. Kroimy w grubsze plastry.
5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy rollsy. Jeżeli nam się nie mieszczą część można ułożyć w kokilkach na muffinki.
6. Odkładamy na 40 min w ciepłe miejsce.
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
8. Cinnamon rolls pieczemy przez ok. 20-25 min. do zarumienienia.
9. W misce mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i cynamonem. Smarujemy lekko przestudzone cynamonki lukrem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂