Domowa granola piernikowa pachnąca świętami. Bez cukru, słodzona jedynie miodem i suszonymi owocami. Czy granola jest zdrowa? Tak przygotowana – zdecydowanie! To poza idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie (w połączeniu np. z jogurtem) świetny pomysł na DIY prezent pod choinkę.
WSKAZÓWKI:
Taką granolę możesz przygotować również na patelni. Zawartość miski wsyp na patelnię (jest tego sporo więc zrób to partiami lub użyj bardzo dużą patelnię). Podgrzewaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Bakalie możesz dowolnie modyfikować. Zamiast orzechów włoskich świetnie sprawdzą się orzechy pecan czy orzechy laskowe. Słonecznik możesz zamienić na pestki dyni, a rodzynki na żurawinę lub suszone borówki.
SKŁADNIKI:
200 g płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich
70 g orzechów włoskich
70 g żurawiny lub rodzynek
70 g słonecznika łuskanego
50 g orzechów ziemnych
4-5 łyżek miodu
2 łyżki przyprawy do piernika (po przepis na domową kliknij TUTAJ!)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy włoskie siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce.
- Przysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając składniki na blaszce.
przepis na granolę / prezent na święta / granola śniadaniowa / świąteczne śniadanie / płatki śniadaniowe