Kopytka ze szpinakiem! 馃尡 Prosty, zdrowy i pyszny pomys艂 na obiad 馃い馃槑 Kopytka mo偶na spokojnie je艣膰 r贸wnie偶 na drugi dzie艅 (warto obla膰 je mas艂em, b臋d膮 si臋 mniej klei艂y).
Sk艂adniki na ok. 6 porcji:
ok. 1kg ziemniak贸w
2 jajka
ok. 300 g szpinaku mro偶onego
ok. 3 szkl. m膮ki pszennej
S贸l
Mas艂o do oblania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do mi臋kko艣ci. Rozgniatamy. Odstawiamy na chwil臋 do przestudzenia.
2. Na patelni rozmra偶amy szpinak, je偶eli mamy taki z ca艂ymi li艣膰mi to po rozmro偶eniu je kroimy.
3. W du偶ym garnku gotujemy wod臋 z 2 艂y偶kami soli.
4. Ziemniaki 艂膮czymy z m膮k膮, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie sk艂adniki. W razie potrzeby dodajemy wi臋cej m膮ki.
5. Odrywamy mniejsze kawa艂ki, robimy ruloniki (podsypujemy m膮k膮) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami).
6. Gdy kopytka wyp艂yn膮 na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyci膮gn膮膰 jedno na talerz i spr贸bowa膰 czy jest mi臋kkie).
7. Kopytka podajemy polane mas艂em lub mas艂em z cebulk膮 i skwarkami.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪