Jeden przepis, dwie możliwości – wanilia i/lub czekolada. Babeczki mogą słabo odchodzić od papierka (wnętrze jest mega puszyste i delikatne) dlatego zalecałabym użyć foremek silikonowych lub po prostu nie wyjmować z papierka i jeść razem z nim 😀 A tak na poważnie – są na tyle dobre i delikatne, że taki malutki minus jest praktycznie niewidoczny. Dodatkowo jedna babeczka ma tylko 100 kcal (kaloryczność liczona z mąką kasztanową). Idealna przekąska na małego głoda!
Składniki na 12 babeczek:
130 g mąki (ja użyłam kasztanowej)
4 łyżki ksylitolu/erytrolu
3 jajka
250 g jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
Opcjonalnie: 2 łyżki kakao lub olejek waniliowy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy.
2. Przekładamy do papierowych lub silikonowych foremek i pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

