Idealna opcja dla wegetarian, jak i świetna odmiana dla mięsożerców. Kotleta można również wsadzić do bułki i wyjdą nam wege burgery. Ja moje zjadłam w towarzystwie sałatki greckiej i było pysznie!
Składniki na ok. 10 kotletów:
250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
200 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
Bułka tarta
Olej rzepakowy/kokosowy lub oliwa z oliwek
2 łyżeczki tahini
Kurkuma
Sól himalajska
Pieprz
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Kumin
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jęczmienną w osolonej wodzie.
2. Ciecierzycę blendujemy razem z kaszą.
3. Dodajemy jajko, tahini i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni.
4. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂