O ten przepis prosiło mnie wczoraj wiele osób więc wrzucam na bloga. Jest świetną alternatywą dla zwykłej pszennej pizzy. Można zjeść całą! Bez wyrzutów sumienia. Inspiracją była dla mnie pizza Kate! Dziękuje, bylo pysznie <3 Polecam każdemu!
Składniki:
Ciasto:
30g dowolnej pełnoziarnistej lub bezglutenowej mąki (u mnie gryczana)
2 jajka + 1 białko
Bazylia
Oregano
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól morska
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
25g ketchupu
Przyprawy
Dodatki:
50g mozzarelli
Pieczarki
Papryka
Cebula
Oliwki
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywno z solą. Łączymy z żółtkami, mąką oraz paprykę. Przekładamy na sylikonową formę do tarty i pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
2. Mieszamy składniki na sos, a dodatki myjemy/obieramy/kroimy.
3. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem. Wykładamy dodatki i posypujemy dowolnymi przyprawami. Ponownie wsadzamy do piekarnika ale na 10 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂