Aromatyczne curry z batata. Jeżeli tak jak ja lubicie orientalne smaki to curry przypadnie Wam do gustu! Jest bardzo sycące, aromatyczne i zdrowe! A patrząc na postanowienia noworoczne wielu z Was (ale i moje) – zdrowe odżywianie stawcie na pierwszym miejscu w tym roku, co mnie bardzo cieszy. Curry z batata to moja propozycja na wegański, zdrowy obiad.
WSKAZÓWKI:
W jego przygotowaniu – jak zawsze w kuchni – towarzyszyły mi noże Victorinox. Tym razem użyłam lawendowego noża o ostrzu długości 15 cm ze spiczastą końcówką oraz obieraczki, która usprawniła mi obróbkę batatów. Kilka ruchów nożem, trochę gotowania i powstało to przepyszne curry. Tak sprawne gotowanie to sama przyjemność. Noże od Victorinox nadają się do mycia w zmywarce więc również sprzątanie po kuchennych podbojach trwa zdecydowanie krócej. Aby stworzyć całkowicie pełnowartościowy posiłek do gotowego curry z batatem możesz dorzucić odrobinę wegańskiego białka w postaci ugotowanej ciecierzycy, białej fasoli lub tofu. Jeżeli nie masz sezamu w domu lub za nim nie przepadasz użyj prażonych nasion słonecznika, orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych.
Składniki:
200 ml passaty pomidorowej
200 ml wody
150 ml mleczka lub kremu kokosowego
3 średnie bataty
1 papryka
1 duża cebula
1 niewielki kawałek imbiru
½ papryczki chilli
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1/2 limonki
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
Sól do smaku
Do podania: ryż jaśminowy, natka pietruszki lub kolendra, sezam
Przygotowanie:
1. Cebulę, imbir, chilli i czosnek obieramy, a następnie bardzo drobno siekamy.
2. Bataty obieramy. Obrane bataty i paprykę kroimy w kostkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę z imbirem i czosnkiem. Smażymy przez 2 min. na małym ogniu.
4. Następnie dodajemy pokrojone bataty, paprykę, przyprawę curry i masło orzechowe. Całość smażymy ciągle mieszając przez 2 min.
5. Następnie wlewamy passatę pomidorową, wodę i mleczko kokosowe. Gotujemy przez 15-20 min. aż bataty staną się miękkie.
6. Na końcu wyciskamy do garnka sok z limonki i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy solą do smaku.
7. Podajemy z ryżem, natką pietruszki lub kolendrą i sezamem.
Wpis powstał we współpracy z marką Victorinox.