Większość z nas mango jada na słodko w deserach lub solo… A co gdyby wrzucić je do tofu i warzyw, a całość podsmażyć z ryżem? Wychodzi z tego PRZEPYSZNE danie!
WSKAZÓWKI:
Do tego dania użyj ekologiczne, mrożone mango 2beBIO. Pochodzi ono z Madagaskaru. Gdy osiągnie dojrzałość jest zbierane, a następnie od razu mrożone dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości (mrożenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności!). Jest pyszne i mięsiste. Nawet podczas smażenia zachowało swoją zwartą konsystencję. Razem z tofu stworzyło danie idealne! Zamiast papryki możesz użyć pokrojonej drobno marchewki, cukinii lub fasolki szparagowej. Jeżeli nie przepadasz za kolendrą – posyp swoje danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Aby podkręcić dodatkowo smak dania – gotowy ryż możesz polać słodkim sosem chilli.
Składniki na 4 porcje:
150 g ryżu
200 g tofu naturalnego
1 mała cebula lub 1/2 dużej cebuli
1 czerwona papryka
1/2 opakowanie mrożonego, ekologicznego mango 2beBIO
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
Kolendra, szczypior lub natka pietruszki
Sezam
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Tofu kroimy w średniej wielkości kostkę, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.
3. Do podsmażonego tofu wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez 2 min.
4. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i mango. Całość zalewamy sosem sojowym i dodajemy przyprawę curry. Podsmażamy przez 5 min.
5. Na końcu dodajemy ugotowany ryż. Smażymy przez 5 min.
6. Gotowe danie polewamy sokiem z limonki i podajemy z kolendrą/szczypiorem/natką pietruszki oraz sezamem.
Organiczne mango 2beBIO dostępne jest teraz w sklepach Lidl – do wyczerpania zapasów 🙂 Więcej produktów od 2beBiO można znaleźć w stałej ofercie sklepów Carrefour, Auchan i Frisco.
Wpis powstał we współpracy z marką 2beBIO.