Moja babcia regularnie od kilku miesięcy robi zakwas buraczany ku zdrowotności. Tych buraków idzie u nas sporo. Gdy powstanie zakwas babcia na zakwasowych burakach robi barszcz zabielany jednak nie wszystkie buraki z zupy zostają zjedzone. Można dać im jeszcze jedno życie w postaci surówki!
WSKAZÓWKI:
Do surówki zamiast cukru/miodu możesz dodać 1/2 startego na tarce jabłka. Oliwę możesz zastąpić majonezem – klasycznym, light lub wegańskim. Gotową sałatkę polecam posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. W bardziej orientalnej wersji będzie pasowała również kolendra (wtedy też polecam zamienić cytrynę na limonkę).
Składniki na 3 porcje obiadowe surówki:
1 średnia miseczka kiszonych buraków
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki, cebulę i marchewkę ścieramy na tarce. Przekładamy do miski.
2. Do miski wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy ocet, oliwę, cukier/miód, sól i pieprz do smaku.