Bajaderki

BAJADERKI 🤤 czyli idealny pomysł na wykorzystanie „spieprzonego” ciasta 😂🍪🍰 W sobotę robiłam spód orzechowy i nie wyszedł. Po prostu – za dużo masła, za mało mąki i wyszła klapa. Nienawidzimy marnowania jedzenia więc jak tylko spód przestygł zabrałyśmy się za bajaderki. Można je zrobić z każdego ciasta, z resztek różnych ciastek i muffinek (bez galaretek, mas itd.).

Przepis jest NA OKO – wszystko zależy od tego czego użyjecie do ich robienia. Ja do moich nie dodałam wcale masła bo w spodzie było go już sporo, ale jak Wasze było za suche to właśnie masło wszystko naprawi. Podobnie z cukrem i kakao – nie dałam wcale bo w moim spodzie było już dużo cukru i kakao. Jeżeli ciasto jest za suche – dodajcie więcej mleka, jeżeli za mokre – więcej herbatników.

Składniki:
ok. 600-1000 g ciasta, ciastek, muffinek itp.
50 g masła
1 łyżka kakao
1/2 szkl. mleka
100 g cukru
3 kieliszki alkoholu (rumu, wódki itp.)
1 mały słoik dżemu
Wiórka kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
1. Ciasto kruszymy/blendujemy. Jeżeli używamy samych ciast/muffinek dobrze jest dodać kilka herbatników.
2. Mleko podgotowujemy z masłem, kakao i cukrem (jeżeli ciasta są słodkie – cukier pomijamy lub dodajemy go mniej). Dolewamy do pokruszonego ciasta.
3. Dodajemy również alkohol i dżem. Ugniatamy ciasto.
4. Gdy ciasto jest już łatwe do formowania – robimy z niego kuleczki wkładamy do lodówki na 2-3h. 5. Następnie bajaderki obtaczamy w wiórkach kokosowych

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności