Zupa cebulowa z grzankami serowymi czyli jedno z moich ulubionych, rozgrzewających dań na jesień! Jeżeli nigdy jej nie robiliście to warto to teraz nadrobić. Jest delikatna, lekko słodka, ale bardzo wyrazista. Sama przyjemność z gotowania, a później z jedzenia.
WSKAZÓWKI:
Do tego przepisu należy obrać i skroić w piórka aż 1kg cebuli więc dobry nóż jest tu bardziej niż na wagę złota. Ja kroiłam cebulę nożem do porcjowania Swiss Modern z 22 cm ostrzem od Victorinox. Zero łez, poszło tak szybko, że nawet nie zorientowałam się, kiedy skroiłam cały kilogram. Do krojenia bagietki użyłam noża do chleba i ciast z ząbkami Victorinox. Jeżeli pieczywo pojawia się u Was tak samo często jak u mnie (czyli codziennie lub prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż z odpowiednimi ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast. Zamiast grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej odrobinę startego na tarce imbiru lub spooorą szczyptę chili.
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg cebuli
2 marchewki
500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
500 ml wody
150 ml białego wina
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz (lub chili) do smaku
Do podania: 1 bagietka, ser żółty (gouda, cheddar), natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
2. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez 15 min., na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do cebuli i podsmażamy przez 15 min.
4. Do garnka wsypujemy cukier. Całość zalewamy bulionem, wodą i winem. Gotujemy przez 10 min.
5. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy z grzankami serowymi.
Zupa najlepsza jest na drugi dzień.
Wpis powstał we współpracy z Victorinox.