Wegańskie “udka z kurczaka”

Tak, tak! Udka bez mięsa! Sama nie wierzyłam, że tak się da, ale się da! A wszystko dzięki Jackfruitowi – to właśnie on “udaje” nam mięso i bardzo dobrze mu to idzie. Jackfruit to inaczej owoc chlebowca różnolistnego. Pierwszy raz spotkałam się z nim 3 lata temu na Bali. Ciężko było go nie zauważyć bo rośnie nawet do metra wielkości i często osiąga 30 kg wagi Najczęściej używa się go do robienia “pulled pork” (z tego przepisu też możecie go zrobić, wystarczy, że ugotujecie go z przyprawami i odcedzicie) ale nada się też właśnie do robienia udek, kebaba, sałatek czy azjatyckich makaronów. To wielozadaniowy owoc, smaczny również solo.

WSKAZÓWKI:
Szarpany, zielony Jackfruit Quality Food idealnie nadaje się do tego przepisu. Jest już rozdrobniony więc nie trzeba bawić się z nim w rozrabnianie. Jest też ogólnodostępny w sklepach! Jeżeli jednak nie znajdziesz żółtej puszki jackfruita możesz użyć zielonej i samodzielnie go rozdrobnić. Udka możesz opanierować dodatkowo w panko lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Polecam gotowe udka polać słodkim sosem chilli i posypać sezamem.

Składniki na 5 udek:
puszka zielonego, szarpanego Jackfruita Quality Food
1 łyżka sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
arkuszy papieru ryżowego House of Asia
1 łyżka siemienia lnianego
Woda

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru kokosowego House of Asia
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 przeciśnięte ząbki czosnku

Dodatkowo: Seler naciowy
Opcjonalnie: Panierka Panko

Przygotowanie:
1. Jackfruita odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy wodą lekko ponad jego stan. Dodajemy do niego paprykę słodką i wędzoną, przyprawę do kurczaka i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy przez 15 min.
2. W miseczce mieszamy zmielony len i 6 łyżek wody. Odstawiamy do napęcznienia.
3. W drugiej miseczce robimy marynatę. Wlewamy sos sojowy, olej rzepakowy, cukier kokosowy, przyprawę do kurczaka i przeciśnięty czosnek.
4. Ugotowanego jackfruita odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka i dodajemy siemię lniane. Mieszamy.
5. Papier ryżowy przez kilkanaście sekund namaczamy w zimnej wodzie.
6. Przekładamy na niego ok. 2 łyżki jackfruita, układamy kawałek selera naciowego, formujemy udko, zawijamy papier ryżowy.
7. Smarujemy marynatą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

Wpis powstał we współpracy z Quality Food / DeCare.

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności