Odwrócone ciasto pomarańczowe

Odwrócone ciasto pomarańczowe z nutą róży i sezamu! Nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście takiego połączenia smakowego, ale jeżeli nie to moooocno zachęcam! Pomarańcza cudownie gra z nutą różaną, a całość dopełnia posmak tahini czyli pasty sezamowej.

Woda różana jak i tahini, które użyłam do tego przepisu są marki Jasmeen. Jakość tych produktów jest powalająca! Aromaty są niesamowicie intensywne, a produkty przez to starczają na baaaardzo długo. Warto mieć je w domu. Pssst! Mam dla Was zniżkę – 15% na hasło „Czarnawisienka15” na stronie https://www.sklep.smacznego.pl/ gdzie znajdziecie właśnie produkty Jasmeen.  Kod jest ważny przez 3 msc. ale nie ma co zwlekać 🙂

Składniki w temperaturze pokojowej:

Ciasto:
230 g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
1/3 szkl. oleju rzepakowego
100 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1/2 pomarańczy
Skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 pomarańczy
4-5 łyżek wody różanej Jasmeen

Pomarańcze w syropie:
2 sparzone wrzątkiem pomarańcze
100 ml wody
70 g cukru
2 łyżki wody różanej Jasmeen
Dodatkowo: 3 łyżki tahini Jasmeen

Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka, olej rzepakowy, sok i skórkę z pomarańczy oraz wodę różaną. Całość mieszamy.
2. Do garnka przekładamy pokrojone w plastry pomarańcze, zalewamy je wodą, wodą różaną i dodajemy cukier. Gotujemy przez 10 min.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy plastry pomarańczy. Na pomarańcze przekładamy masę.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
5. Ciasto odwracamy do góry pomarańczami. Polewamy syropem, który został nam z gotowania pomarańczy oraz pastą sezamową czyli tahini.

Wpis powstał we współpracy z marką Jasmeen.

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności