Śledzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Prawdziwy rarytas dla fanów śledzi. W wersji z suszonymi pomidorami i rozmarynem są lekkie, świeże i bardzo śródziemnomorskie. Jeżeli nie wiesz jak przyrządzić śledzie w tym roku – wypróbuj ten przepis. 

Składniki:
400 g śledzi (odsączonych) w occie
10 pomidorów suszonych
3 łyżeczki prawdziwego miodu
3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego
Szczypta pieprzu
Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni 

Przygotowanie:
1. Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi.
2. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do miski.
3. Pomidory suszone kroimy drobno, a gałązki rozmarynu rwiemy. Śledzie, pomidory, miód, rozmaryn i opcjonalnie pestki dyni łączymy ze sobą. Doprawiamy pieprzem.
4. Śledzie odstawiamy na min. a dzień (całą noc) w zimne miejsce (max. 5 dni).

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności