Poza pierniczkami warto na świąteczny (i nie tylko) stół „wrzucić” jeszcze inne ciacha, np. owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Są zdrowe, pyszne i meeega chrupiące (dzięki sporej ilości słonecznika)! Fajnie będą również smakowały z dodatkiem cynamonu, miodu lub masła orzechowego! Możecie dorzucić również garść pestek dyni. Jeżeli jesteście (a nawet jeżeli nie jesteście) fanami ciastek owsianych to te na pewno Wam posmakują. To bomba zdrowotna!
Składniki na 1 blaszkę ciastek:
1 kopiasta szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. słonecznika
1/2 szkl. żurawiny
1/3 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 łyżki mąki owsianej lub pszennej, pełnoziarnistej
1 jajko
1/4 szkl. oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odstawiamy masę na 5 min.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
3. W rękach formujemy kulki z masy (dobrze jest po dwóch, trzech ulepionych kulkach przemyć ręce wodą – ułatwi to dalsze lepienie). Przekładamy ciasteczka na blaszkę (możemy delikatnie docisnąć).
4. Pieczemy ciasteczka przez ok. 10 min. (do lekkiego zarumienienia).
Większość składników znajdziecie na Bee.pl
Wpis powstał we współpracy z Bee.pl