ODCHUDZONE CIASTO 3-BIT. Jedno z moich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę – zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam.
Składniki na klasyczną blaszkę:
1 duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych
1 duże opakowanie krakersów
1 puszka kajmaku/masy krówkowej
Krem:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
7 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
Kilka kropel aromatu waniliowego
100 g masła w temp. pokojowej
Serek:
1 serek homogenizowany (ok. 500 g)
3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
Kilka kropel aromatu waniliowego + starta czekolada
Przygotowanie:
1. Połowę mleka gotujemy ze słodzidłem.
2. Drugą połowę mieszamy z żółtkami, mąkami i aromatem.
3. Wlewamy połowę z mąkami do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje.
4. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy z masłem.
5. Serek homogenizowany miksujemy z olejkiem i słodzidłem.
Na blaszce układamy po kolei:
Herbatniki
Masa budyniowa (bardzo ciężko rozsmarować, najlepiej żeby druga osoba pomogła)
Krakersy
Masa kajmakowa/krówkowa
Krakersy/herbatniki
Serek
Starta czekolada
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂