PROSTA CHAŁKA CYNAMONOWA 🍁 Wracam do Was z przepisami i mam dla Was idealną chałkę na jesień. Podczas jej pieczenia w domu unoszą się dwa najlepsze zapachy – drożdży i cynamonu, a o poranku można dodać jeszcze zapach kawy…
Składniki:
600 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 450-750
0,5 szkl. letniego mleka
40 g drożdży
3 jajka
60 g masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżek erytrolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
Kruszonka:
50 g mąki
25 g masła
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
+ 1 jajko
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy i łączymy w misce z letnim mlekiem i 2 łyżeczkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
2. Po upływie czasu ze wszystkich składników zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 30 min.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na 3 lub 8 części i pleciemy chałkę (sprawdź Instastory). Przekładamy ją na blaszkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
4. W międzyczasie łączymy składniki na kruszonkę i przecieramy je w palcach.
5. Wkładamy do lodówki. Po upływie 30 minut piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
6. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35 min
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂