Idealne, proste i dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Klasyka rządzi, prawda? Lekko mi klapnęło, dlatego rada – wsadzajcie do średnio nagrzanego piekarnika i po upieczeniu zostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! 🙂
Składniki na jedną dużą keksówkę:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały)
3 jajka
100 g oleju rzepakowego
100 g erytrolu/ksylitolu
320 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 śliwek węgierek
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
2. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem i jogurtem naturalnym.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
4. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem metalowej foremki lub do silikonowej.
5. Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na pół. Wsadzamy do masy.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1-1,5h lub do suchego patyczka.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂