Najprostsze babeczki marchewkowe

Pyszny i chyba najprostszy przepis na babeczki marchewkowe. Słodkie, mocno cynamonowe i niezwykle miękkie. Zdrowy deser, który może być jedną z 5 porcji warzyw i owoców.

Jedna babeczka ma 156 kcal (kaloryczność z cukrem trzcinowym)
B:7,71
T: 10,86
W: 24.57

Składniki na 10 babeczek:
2 szkl. startej marchewki (ok. 3 średnie)
1,5 szkl. mąki (u mnie żytnia typ. 750)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta kardamonu i soli
3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
1/4 szkl. oleju/masła (u mnie olej rzepakowy)

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do papierowych kokilek lub silikonowych foremek.
2. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności