Przepis na tiramisu w szklankach w podkręconej wersji z orzechami! Zdecydowanie lubię robić wersję szklankową tiramisu bo wkłada się rękę do lodówki i hops – można od razu jeść, nie trzeba kroić…🤪 A wersja orzechowa jest naprawdę fajna! Idealna dla fanów orzechowych smaków 😁
WSKAZÓWKI:
Chcesz zrobić bardziej “fit tiramisu”? Połowę mascarpone można zastąpić serkiem homogenizowanym i użyj cukru pudru zrobionego z ksylitolu lub erytrolu. Jeżeli jesteś 18+ to do espresso możesz wlać trochę alkoholu np. rumu lub likieru.
Składniki na 5 szklanek:
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
300 g mascarpone
2 jajka
60 g cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu)
60 g orzechów włoskich lub pecan
Szczypta soli
Podwójne/potrójne espresso
Opcjonalnie: 1 łyżka syropu orzechowego
Przygotowanie:
1. Orzechy siekamy. Podprażamy je przez kilka minut na suchej patelni.
2. Jajka sparzamy wrzątkiem.
3. Żółtka oddzielamy od białek.
4. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Dodajemy 3/4 podprażonych orzechów i miksujemy ponownie.
5. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
6. Białka delikatnie mieszamy z masą z żółtek i mascarpone.
7. Do espresso dodajemy opcjonalnie syrop orzechowy.
8. Biszkopty krótko namaczamy w kawie.
9. Układamy warstwami: Biszkopty / Masa / Biszkopty / Masa
10. Na sam wierzch dałam resztę posiekanych orzechów oraz kilka całych i kakao.
11. Tiramisu chłodzimy min. 1h w lodówce.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂