Kremowy makaron z pieczarkami i tofu a’la boczkiem 馃崉 Tofu a’la boczek widzicie u mnie do艣膰 cz臋sto bo tofu w臋dzone to jeden z moich sk艂adnik贸w „must have” w lod贸wce. Tak, te偶 kiedy艣 nie przepada艂am za tofu dop贸ki nie nauczy艂am si臋 robi膰 go tak aby by艂o dobre 馃榿 Tofu w臋dzone uwielbiam w daniach wytrawnych, cho膰 czasem lepsza jest naturalna wersja.
Sk艂adniki na 3 spore po lub 4 mniejsze porcje:
250 g dowolnego makaronu (u mnie tagliatelle)
1 kostka tofu w臋dzonego
ok. 300 g pieczarek
1 艂y偶ka oleju rzepakowego
2 艂y偶ki sosu sojowego
1 szkl. wody
1 艂y偶ka m膮ki pszennej
3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
1 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich
1 szczypta ga艂ki muszkato艂owej (opcjonalnie)
S贸l, pieprz
Przygotowanie:
1. Tofu drobno kroimy. Mieszamy w misce z sosem sojowym.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu i sma偶ymy na du偶ym ogniu a偶 niekt贸re kawa艂ki b臋d膮 lekko przypalone.
3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
4. Do tofu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy. Sma偶ymy ok. 5 minut na 艣rednim ogniu.
5. W misce mieszamy dok艂adnie wod臋 z m膮k膮 i jogurtem.
6. Wlewamy na patelni臋 i mieszamy. Doprawiamy papryk膮 s艂odk膮, zio艂ami, ga艂k膮 muszkato艂ow膮, pieprzem i sol膮. Kosztujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy.
7. Makaron 艂膮czymy z sosem.
Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka 馃檪