Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brukselką i boczkiem 🤤🥓🍝 Fanką makaronu to jestem ogromną, brukselki zdecydowanie mniej… No nie jest to moje ulubione warzywo 😂 ale wiem, że jest baaaardzo zdrowa. Kombinowałam więc co zrobić aby była dla mnie zjadliwa… I tak wykombinowałam, że chyba teraz będę to jadła codziennie 😁👌PYCHA. SERIO.
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
80 g boczku
150 g brukselki
2 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki starego sera żółtego
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo: świeża bazylia, papryczka chilli
Przygotowanie:
1. Makaron i brukselkę gotujemy w jednym garnku, w osolonej wodzie.
2. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z przeciśniętym ząbkiem czosnku.
3. W misce mieszamy śmietanę z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy.
4. Brukselkę wrzucamy do boczku i chwilę podsmażamy. Wrzucamy do makaronu.
5. Dodajemy sos i mieszamy. Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojoną papryczką chili.