Bardzo prosta i pyszna zupa z suszonych grzybów. Im ich więcej w zupie – tym jest lepsza. Ja ją uwielbiam i pierwszy raz podobną jadłam u cioci miesiąc temu… i przepadłam całkowicie.
Idealna na obiad jak i kolację świąteczną.
Składniki:
5-6 garści suszonych grzybów
ok. 5 l wody
4 łyżki jogurtu naturalnego
Odrobina mąki orkiszowej
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Makaron jajeczny
Przygotowanie:
1. Grzyby moczymy w wodzie przez 5h lub najlepiej całą noc. Kroimy na długie paski. Wrzucamy do garnka wraz z wodą po moczeniu i dolewamy resztę.
2. Jogurt mieszamy z mąką i odrobiną wody z zupy. Mieszamy i dodajemy do całości.
3. Gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę. Podajemy z makaronem jajecznym.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂