Składniki:
1 duży seler
2 średnie pietruszki
1 por (biała część)
1/2 główki kalafiora
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml mleka (można zrobić na roślinnym)
2 łyżki masła (lub oleju)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy byle jak, kalafiora rozrywamy 😉
2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez 2 minuty.
3. Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min.
4. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami.
5. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂