Tajska zupa z kurczakiem i makaronem. Niesamowicie aromatyczna, sycąca i na maksa rozgrzewająca! Pasta curry Kanokwan nadała jej wyrazistości i niezwykłego smaku, a krem kokosowy Kara wydobył z niej aksamitność. Do tego warzywa, oczywiście kurczak i ulubiony azjatycki makaron (u mnie Chow Mein). Ta zupa jest naprawdę sycąca!
WSKAZÓWKI:
Kurczaka w tym daniu możesz podmienić na indyka. Jeżeli nie lubisz bardzo ostrych dań – użyj pastę Red Curry Kanokwan. Zamiast makaronu Chow Mein lub Mie sprawdzi się również makaron ryżowy. Świetnie pasować tu będzie klasyczny ryżowy makaron jak i makaron z czarnego lub czerwonego ryżu jaśminowego. Jeżeli nie przepadasz za kolendrą możesz podmienić ją na natkę pietruszki lub szczypior.
Składniki na 4 porcje:
1 duża pierś z kurczak
1/2 pasty Yellow Curry Kanokwan lub mniej ostrej Red Curry Kanokwan
100 ml kremu kokosowego Kara
1 czerwona cebula
1 marchewka
1/2 papryki
1 garść pieczarek
3 listki limonki kaffir House of Asia
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego House of Asia
2 łyżki sosu rybnego House of Asia
1 łyżka cukru kokosowego House of Asia
1 łyżeczka papryki słodkiej
Sól do smaku
Dodatkowo:
100 g makaronu Chow Mein lub Mie House of Asia
Kolendra
Sezam
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy go do miski i marnujemy w sosie sojowym i papryce słodkiej przez 1h.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i krótko podsmażamy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy przez 2 min.
4. Do garnka wyciskamy pastę Yellow Curry Kanokwan lub Red Curry Kanokwan, wrzucamy pokrojoną paprykę i pieczarki, a całość posypujemy szczyptą soli. Podsmażamy przez 2 min.
5. Następnie do garnka wsypujemy cukier kokosowy, wlewamy sos rybny, wrzucamy kurczaka i liście limonki kaffir. Wyciskamy krem kokosowy Kara i wlewamy 5 szkl. wody. Całość gotujemy przez ok. 20 min.
6. Podajemy z ugotowanym makaronem, sezamem i kolendrą/natką.
Wpis powstał we współpracy z DeCare.