SKYRNICZKI 馃 Przepyszne placuszki, ze spor膮 ilo艣ci膮 bia艂ka, bardzo syc膮ce i idealne na zdrowe 艣niadanie. Mo偶na je r贸wnie偶 zabra膰 ze sob膮 w lunchboxie do pracy, na studia lub spakowa膰 dzieciom do szko艂y.
WSKAZ脫WKI:
Do skyrniczk贸w mo偶esz doda膰 1 miark臋 od偶ywki bia艂kowej. Skyrniczki b臋d膮 zawiera艂y jeszcze wi臋cej bia艂ka, a dodatkowo nasyc膮 na d艂u偶ej. Zamiast m膮ki pszennej mo偶esz u偶y膰 m膮ki orkiszowej, jaglanej lub owsianej. U mnie skyrniczki zosta艂y podane z czere艣niami w syropie ale b臋dzie pasowa艂 do nich te偶 zwyk艂y d偶em, 艣wie偶e owoce czy sos z mro偶onych owoc贸w (w lunchboxie warto go da膰 osobno aby placuszki nie by艂y od niego mokre). Polecam r贸wnie偶 placuszki posypa膰 start膮 na tarce czekolad膮, wi贸rkami kokosowymi lub pola膰 mas艂em orzechowym. Je偶eli w sklepie nie znalaz艂e艣 skyra waniliowego 艣mia艂o kup naturalny i dodaj do niego odrobin臋 aromatu waniliowego, ekstraktu waniliowego lub syropu z wanili膮. Super te偶 b臋dzie domowy erytrol z lask膮 wanilii.聽
Sk艂adniki na 2 porcje:
200 g serka skyr lub kvarg waniliowego
100 g m膮ki pszennej
2 jajka
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka oleju + odrobina do sma偶enia
Opcjonalnie: erytrol/ksylitol/cukier do pos艂odzenia (ilo艣膰 wedle preferencji)
Przygotowanie:
1. Skyr przek艂adamy do miski.聽
2. Wbijamy do niej jajka i przesiewamy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
3. Dodajemy 艂y偶eczk臋 oleju. Ca艂o艣膰 mieszamy.
4. Sma偶ymy z dw贸ch stron na z艂oty kolor na patelni.
skyrniczki / lunchbox / na 艣niadanie