Sernik z rosą | bez spodu, bez cukru, bez glutenu |

Szczerze powiem Wam, że się w nim zakochałam. Jest mega prosty do zrobienia, a ta rosa jest tak urocza, że chodzę koło niego i ciągle go oglądam 😂 Sernik jest bez spodu, bez cukru i bez glutenu jeżeli użyjecie bezglutenowych budyni. Ma bardzo delikatną i puszystą strukturę dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki na tortownicę 24-26 cm: 
1 kg zmielonego sera
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe (mogą być #bezglutenu)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 szkl. mleka 
5 jajek (w tym 3 podzielone na żółtka i białka) 
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 
Kilka kropel aromatu waniliowego 
+ 1/2 szklanka cukru pudru (może być z ksylitolu/erytrolu) do pianki 

Przygotowanie: 
1. Masło ucieramy z 2 jajkami i 3 żółtkami. Dodajemy stopniowo ksylitol/erytrol/cukier. Dodajemy również powoli zmielony ser nadal miksując.
2. Mleko mieszamy z budyniami, aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do sera.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Przelewamy masę serową. Pieczemy sernik przez 60 min. 10 min przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem.
5. Przekładamy piankę na sernik, robimy ślaczki widelcem. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy jeszcze przez 20 min.
6. Upieczony sernik studzimy. Po kilkudziesięciu minutach zaczną pojawiać się pierwsze kropelki.

Więcej pomysłów na serniki znajdziesz TU!

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z miłości do dobrego jedzenia, podróży i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajdź na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

© 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatności