Sernik miodowy z musem owocowym to idealny pomysł na nadchodzącą Wielkanoc. Aksamitny, delikatny, miodowy wykończony lekko kwaśnym, lekko słodkim musem z owoców. Spróbujcie go koniecznie!
Do mojego miodowego sernika użyłam miodu Huzar z najnowszej serii „Miodów z nutą” w której znaleźć można miody z nutą: gryki, lipy, spadzi, mimozy i bursery.
Ja postawiłam na miód wielokwiatowy z nutą mimozy i bursery, który do sernika pasuje IDEALNIE. Mimoza i bursera pochodzą Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Mimoza to roślina tropikalna, wrażliwa na dotyk i nagłą zmianę temperatury (jest to tigmotropizm). Bursera to inaczej Palo Santo czyli – święte drzewo. Głównie znana jako kadzidło (ostatnio bardzo popularne). Ma niezwykły zapach, a miód pochodzący z nektaru jej kwiatów jest niemniej aromatyczny! Połączenie mimozy i bursery sprawia, że miód wielokwiatowy staje się… bardzo kwiatowy w smaku! Dlatego sprawdzi się idealnie do wypieków, deserów czy słodzenia lemoniady/lodów w lecie!
WSKAZÓWKI:
Zamiast twarogu sernikowego możesz kupić zwykły twaróg, a następnie zmielić go dwukrotnie.
Do musu możesz użyć dowolnych owoców jagodowych, również mrożonych – borówek, malin, porzeczek, truskawek. Do sernika idealnie pasuje miód Huzar z nutą mimozy i bursery, jednak śmiało możesz użyć również innego miodu z serii miodów „Z nutą”. Każdy świetnie się sprawdzi!
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
1 łyżka syropu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
8 łyżek miodu Huzar z nutą mimozy i bursery
50 ml śmietanki 30-36% lub tłustego mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g masła
200 g herbatników
Mus owocowy:
400 g dowolnych owoców „leśnych”
4 łyżki miodu Huzar z nutą mimozy i bursery
Przygotowanie:
1. Na początku 4 jajka ucieramy z syropem waniliowym i miodem Huzar.
2. Następnie dodajemy twaróg sernikowy i ponownie miksujemy.
3. Dodajemy też śmietankę lub mleko, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
4. Herbatniki drobno kruszymy. Łączymy z roztopionym masłem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.
5. Na wyrównany spód przelewamy masę serową.
6. Sernik pieczemy przez 60 min. w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku.
7. Do małego garnka wsypujemy owoce. Zalewamy 1/2 szkl. wody. Gotujemy do momentu aż mus będzie dość gęsty (gotujemy aż osiągnie gęstość, która odpowiada nam na serniku). Studzimy przez 15 min. Następnie dodajemy miód do musu i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
8. Gotowy sernik polewamy musem owocowym.
Wpis powstał we współpracy z Huzar.