Co prawda w tym roku w Bieszczadach upały mocno przeplatają się z burzami i nocnym chłodem (zdecydowanie więcej jest deszczu niż słońca) to jednak zaczęła się już idealna pora na… LODY! 🙂 Warto zrobić swoje własne, domowe lody, których skład znacie i jest on prosty i zdrowy! Dziś właśnie mam dla Was taki przepis na proste lody bakaliowe.
Do moich lodów użyłam samych prostych składników. Lody są na bazie śmietanki, gęstego jogurtu naturalnego i mleka. Całość posłodzona jest Miodem Wielokwiatowym Huzar, który sprawia, że lody smakują jak z najlepszej lodziarni. Miód wielokwiatowy to taka totalna dobra i pyszna klasyka. Smak takiego miodu zależy od tego kiedy był zbierany. Wiosenne miody są lekkie i jasne, letnie ciemniejsze i bardziej wyraziste, zaś miody późne jeszcze „intensywniejsze”. Miód wielokwiatowy ma działanie uspokajające… Dlatego lody bakaliowe z jego dodatkiem to dobry plan na odpoczynek po stresującym dniu w pracy 😉
WSKAZÓWKI:
Do lodów możecie użyć dowolnych bakalii. U mnie są to rodzynki i orzechy włoskie, ale możecie użyć również: pistacje, żurawinę, orzechy nerkowca, migdały, skórkę pomarańczową czy nawet posiekane drobno daktyle. Mleko możecie zastąpić większą ilością jogurtu naturalnego. Aby uzyskać jeszcze bardziej bakaliowy smak możesz dodać kilka kropel aromatu migdałowego, pomarańczowego, cytrynowego lub klasycznego waniliowego. Rodzynki możesz zalać na kilka minut rumem jeżeli lubisz delikatny posmak alkoholu w lodach (opcja 18+!)
CIEKAWOSTKA:
Lody bakaliowe polane mleczkiem skondensowanym były ulubionym deserem Zdzisława Beksińskiego 🙂
Składniki na ponad 0,5 litra lodów:
300 ml śmietanki 30%
200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
5 łyżek mleka
4 łyżki Miodu Wielokwiatowego Huzar
ok. 120 g bakalii
Przygotowanie:
1. Śmietankę dokładnie mieszamy z jogurtem, mlekiem i miodem wielokwiatowym oraz opcjonalnie z aromatem.
2. Przelewamy masę do pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2h.
3. Duże bakalie siekamy/rozdrabniamy, a rodzynki jeżeli chcemy zalewamy rumem.
4. Po 2h wyciągamy masę z zamrażarki i mieszamy. Dodajemy bakalie. Ponownie mieszamy.
5. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Wyciągamy lody na ok. 15 min. przed planowanym podaniem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Huzar