Domowe nuggetsy to świetny pomysł na obiad zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Pieczone w piekarniku nie ociekają tłuszczem, a w towarzystwie warzyw oraz pieczonych ziemniaków lub kaszy będą stanowiły zdrowy obiad. Panierka z paluszków to również fajny sposób na wykorzystanie resztek paluszków, które zostały nam z imprezy, powoli sam miękną, a nie mamy na nie już ochoty.
Składniki na 1 blaszkę nuggetsów:
3 duże piersi z kurczaka
1 małe opakowanie paluszków (ok. 100-150 g)
1 jajko L lub 2 jajka M
3 łyżki mąki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 szczypty soli
1 szczypta papryki ostrej
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Paluszki kruszymy (np. w blenderze lub tłuczkiem do kotletów).
2. Jajko/a roztrzepujemy. Mąkę mieszamy w misce z przyprawami.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w pokruszonych paluszkach.
4. Układamy na blaszce. Czynności powtarzamy z każdym kawałkiem.
5. Nuggetsy pieczemy przez ok. 30 min (aż będą ładnie zarumienione).
3 PRZEPISY NA SOSY
Sos czosnkowy z kaparami
Składniki:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy. Wszystkie składniki mieszamy.
Klasyczny sos z nutą BBQ
Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu BBQ
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy.
Sos z serem feta i ziołami
Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka oleju nierafinowanego (u mnie rzepakowy)
50 g sera feta
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser feta kruszymy. Wszystkie składniki mieszamy.