Francuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po „mojemu” bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu).

Składniki na 3-4 dość duże porcje:
800 g cebuli (najlepiej 600 g białej i 200 g czerwonej lub szalotek)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła klarowanego
4 ziela angielskie
1 łyżeczka tymianku
4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Bagietka pszenna lub bułki pszenne, francuski ser, koperek
Opcjonalnie: sos sojowy
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z oliwą.
3. Wrzucamy cebulę, dodajemy tymianek i ziele angielskie. Smażymy na małym/średnim ogniu przez 30 min. – cebula powinna się mocno skurczyć i zbrązowieć.
4. Wlewamy wodę/bulion. Gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nasza cebula za słabo się skarmelizowała można dodać trochę sosu sojowego dla koloru.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem – jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z koperkiem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
