Francuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochÄ™ po “mojemu” bo nie miaÅ‚am chociażby naczyÅ„ do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko sÅ‚odka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporÄ… ilość pieprzu).

Składniki na 3-4 dość duże porcje:
800 g cebuli (najlepiej 600 g białej i 200 g czerwonej lub szalotek)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła klarowanego
4 ziela angielskie
1 łyżeczka tymianku
4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionuÂ
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Bagietka pszenna lub bułki pszenne, francuski ser, koperek
Opcjonalnie: sos sojowy
Przygotowanie:
1. CebulÄ™ obieramy i kroimy w piórka.Â
2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masÅ‚o z oliwÄ….Â
3. Wrzucamy cebulÄ™, dodajemy tymianek i ziele angielskie. Smażymy na maÅ‚ym/Å›rednim ogniu przez 30 min. – cebula powinna siÄ™ mocno skurczyć i zbrÄ…zowieć.
4. Wlewamy wodę/bulion. Gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nasza cebula za słabo się skarmelizowała można dodać trochę sosu sojowego dla koloru.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. BagietkÄ™/buÅ‚kÄ™ kroimy. Ser Å›cieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupÄ™ to zupÄ™ przelewamy do nich, na wierzchu ukÅ‚adamy buÅ‚kÄ™ i posypujemy serem – jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a nastÄ™pnie ukÅ‚adamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z koperkiem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglÄ…dać co dziaÅ‚am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 🙂
