Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa 馃to dla mnie HIT! Zrobiona troch臋 po “mojemu” bo nie mia艂am chocia偶by naczy艅 do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno by膰). Mimo to jest ob艂臋dnie dobra! Lekko s艂odka i fajnie przyprawiona (polecam da膰 spor膮 ilo艣膰 pieprzu).

Sk艂adniki na 3-4 do艣膰 du偶e porcje:
800 g cebuli (najlepiej 600 g bia艂ej i 200 g czerwonej lub szalotek)
3 艂y偶ki oliwy
1 艂y偶eczka mas艂a klarowanego
4 ziela angielskie
1 艂y偶eczka tymianku
4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu聽
S贸l, pieprz

Dodatkowo:
Bagietka pszenna lub bu艂ki pszenne, francuski ser, koperek
Opcjonalnie: sos sojowy

Przygotowanie:
1. Cebul臋 obieramy i kroimy w pi贸rka.聽
2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy mas艂o z oliw膮.聽
3. Wrzucamy cebul臋, dodajemy tymianek i ziele angielskie. Sma偶ymy na ma艂ym/艣rednim ogniu przez 30 min. – cebula powinna si臋 mocno skurczy膰 i zbr膮zowie膰.
4. Wlewamy wod臋/bulion. Gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy sol膮 i pieprzem. Je偶eli nasza cebula za s艂abo si臋 skarmelizowa艂a mo偶na doda膰 troch臋 sosu sojowego dla koloru.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietk臋/bu艂k臋 kroimy. Ser 艣cieramy na grubych oczkach. Je偶eli mamy naczynia 偶aroodporne na zup臋 to zup臋 przelewamy do nich, na wierzchu uk艂adamy bu艂k臋 i posypujemy serem – je偶eli nie robimy same grzanki w piekarniku, a nast臋pnie uk艂adamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z koperkiem.

Aby by膰 na bie偶膮co z moimi przepisami i podgl膮da膰 co dzia艂am w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama – czarna.wisienka 馃檪

Popularne wpisy

O mnie

Wszystko co znajdziesz na tym blogu stworzone jest z mi艂o艣ci do dobrego jedzenia, podr贸偶y i fotografii.

Obserwuj mnie

Znajd藕 na stronie

Najpopularniejsze wpisy

Warzywa

Owoce

Edit Template

漏 2023 Copyright Czarna Wisienka | Polityka Prywatno艣ci